《「酷。愛」傳媒 -大眾傳媒對多元性身份認同的呈現》有感

去咗一個研討活動 .. 題目是《「酷。愛」傳媒 -大眾傳媒對多元性身份認同的呈現》,現場時間太緊 .. 根本沒機會係活動上互動 .. 唯有訴諸網絡

撰文:陳驚@PrideLab

1) 係咪睇電視呢件事唔夠型呢?係咪只有攻擊免費節目呢? 有無比空間去睇當中吋進嘅改變呢? 係咪可以了解多d 睇多d 研究多d 先討論多d?

無錯,大眾傳媒好多角色走不出角色定型,係短短十秒從外貌就知個性嘅配角角色,無咩辦法唔用刻板嘅外表形象。呢樣嘢唔止係同志角色,有錢人家一定駕靚車名牌出場、文藝青年一定斯文眼鏡拎書… etc

以往好多gay角色就係要娘娘腔,最後又要壯陽有女朋友 。之不過大眾傳媒裡面工作緊嘅後生仔女,其實都好努力爭扎改變緊。就講十年前《心理心裏有個謎》的女同志伴侶已經係Pure Couple,突破TB定型。後來,《潛行狙擊》的「爆登」、《珠光寶氣》的游日東 都講緊Gay都可以好男子氣慨。《名門暗戰》陳智燊角色一段都有講家庭壓力使他沒法出櫃,在同志遊行中才展露笑容;還有《公公出宮》借曹永廉釋演太監把口講性別定型。其實TVB都變緊。

2) 創作一定了解所面向嘅觀眾群,平衡當中所謂商業和藝術性。或者免費節目節目中嘅娛樂性與學術性。講者其中提及 viutv 《對不起 標籤你》節目。

首先認同節目係有少許眼高手低,去標籤化就先討論標籤內容,反而強化標籤本身。當中和主持以及製作團隊功架有關

當中幾集講同志可能從學術角度是有低能,有些環節例如TG食雪條、TB原地跳分明是為了節目效果多於分辨標準。用咁學術性嘅標準去睇一個綜藝節目係咪多咗呢?

反而在此好想讚揚viutv 敢於挑戰嘅精神,佢係一個免費頻道做緊d VOD節目咁。個concept 好實驗性,執行時又要加返娛樂性去平衡,出到來節目內容有時係吃力不討好,兩邊不是人。

但總唔可以將此與十幾廿年前嘅電視節目劃上等號 。這樣太抹殺一班幕後努力接觸性小眾議題,想做好事嘅創作團隊了。而且主持太影響節目質素啦,睇下《美選D.n.A 》就知 ,本來突破女性美只有單一標準嘅節目,變成討好發姣電三條男狗公節目。

3) 時代變更,做節目嘅人變緊、觀眾都變緊。對未來充滿期待,話晒下一代中學通識都已經有機會接觸多元性身份。

研討會中提及台灣一個廣告例子,點解香港麥當當未可以咁做? 台灣係經歷好慘痛嘅事件先開始加強校園性別教育,亦相信係推動同志運動開始轉變嘅一件重大事件。教育唔單止係面對下一代,教師、家長以及社會都一共面對新嘅教育、新嘅理念。

4) 全晚要講一個最記得拎走嘅learning point ,不得不提導演分享佢教學生嘅一個習作方案,感激無私嘅分享。好想去BU圖書館睇晒d LGBT+ 小孩圖書呀!!!